Sildehajen (Lamna nasus) er et hvirveldyr i klassen bruskfisk. Den kan blive op til 3,5 meter lang og veje over 200 kilogram. Sildehajen har ligesom andre hajer forrest en stor trekantet rygfinne og længere nede på ryggen en mindre rygfinne. Den har tre rækker spidse, bagudrettede tænder til at fastholde byttet, der sluges helt. Sildehajen har ligesom andre bruskfisk ikke skæl, men huden er derimod dækket af små bagudrettede, såkaldte hudtænder med emalje ligesom vores tænder. Huden føles nærmest som sandpapir, hvilket den tidligere også er blevet anvendt som.

Sildehaj
Bevaringsstatus

Sårbar  (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Chondrichthyes
(Bruskfisk)
Underklasse Elasmobranchii
Overorden Selachimorpha
Orden Lamniformes
Familie Lamnidae
Slægt Lamna
Art L. nasus
Videnskabeligt artsnavn
Lamna nasus
(Bonnaterre, 1788)
Kort
Sildehajens udbredelse
Sildehajens udbredelse
Synonymer
  • Lamna philippii Perez Canto, 1886
  • Lamna punctata Storer, 1839
  • Lamna whitleyi Phillipps, 1935
  • Oxyrhina daekayi Gill, 1861
  • Selanonius walkeri Fleming, 1828
  • Squalus cornubicus Gmelin, 1789
  • Squalus cornubiensis Pennant, 1812
  • Squalus monensis Shaw, 1804
  • Squalus nasus Bonnaterre, 1788
  • Squalus pennanti Walbaum, 1792
  • Squalus selanonus Leach, 1818
Hjælp til læsning af taksobokse

Sildehajen er fredet og har været fredet i hele EU siden 2011.

Udbredelse redigér

Sildehajen findes i tempererede områder af både den nordlige og sydlige halvkugle. På den nordlige halvkugle findes den i det nordlige Atlanterhav fra Middelhavet og de Kanariske Øer i syd til Island, Nordnorge og de nordøstamerikanske kyster i nord. På den sydlige halvkugle findes den f.eks. ved det sydlige Sydamerika, sydlige Afrika, Australien og New Zealand.

Ved Danmark findes den i Nordsøen, og sommer og efterår svømmer den i små flokke også ind i Skagerrak og det nordlige Kattegat på jagt efter silde- og makrelstimer. En gang imellem kan man være heldig at se den i de danske bælter – helt ind til Østersøen. Den var tidligere ret almindelig i danske farvande, men er gået voldsomt tilbage. Mens arten som helhed anses for at være sårbar, er den nordøst atlantiske population (hvilket inkluderer sildehajen i Danmark) kritisk truet.[1] Den er derfor totalfredet i Danmark og EU, og individer der fanges ved et uheld skal genudsættes.[2]Færøerne fanges forholdsvis små mængder stadig (ca. 7 ton i 2015 og 3 ton i 2016), og de beholdes, da disse øer har et forbud mod udsmidning af bifangst.[3]

Levevis redigér

Sildehajen forekommer både på dybt og lavt vand. Den kan svømme meget hurtigt. Sildehajer er nærmest altædende, men tager især små eller mellemstore benfisk. Også blæksprutter spiller en vigtig rolle, mens mindre hajer som pighaj sjældent ædes.

Hajen føder levende unger, 1-4 hver gang. Ungerne er temmelig store, når de bliver født, cirka 60 centimeter lange. De unge sildehajer kan man se i nærheden af kysterne om efteråret. Ungerne er byttedyr for andre fisk, mens den voksne haj kun har fiskerne og menneskets forurening som fjende.

Referencer redigér

  1. ^ a b "Lamna nasus". IUCN's Rødliste. 2008. Hentet 2015-05-20.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
  2. ^ NaturErhvervstyrelsen (23 august 2012). Bilag 6 - Sildehaj i alle områder. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
  3. ^ Fiskimálaráðið (28 April 2017): Ref. Ares(2017)2238778-02/05/2017.

Eksterne henvisninger redigér