Statsadvokat: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m indsat interne henvisninger
Linje 1:
[[Fil:FVNP - Statsadvokaturen.jpg|thumb|right|Indgangen til Statsadvokaturen for København og Bornholm]]
En '''statsadvokat''' er en højtstående [[embedsmand]], som fører tilsyn med [[politi- og anklagemyndighed|politiets anklagemyndighed]] i en [[Danske regioner|region]] samt fungerer som [[anklager]] i [[landsret]]ten. Sammen med [[Rigsadvokaten]] udgør statsadvokaterne, under et kaldet '''Statsadvokaturen''', [[Anklagemyndigheden]].
 
== Danske regioner for den overordnede anklagemyndighed ==
Danmark er i denne sammenhæng inddelt i to regioner <ref>[http://www.anklagemyndigheden.dk/Sider/vores-organisation.aspx Anklagemyndighedens organisation]</ref> :
 
* ''Statsadvokaten i Viborg'', som dækker [[Nordjyllands Politi]], [[Østjyllands Politi]], [[Midt- og Vestjyllands Politi]], [[Sydøstjyllands Politi]], [[Syd- og Sønderjyllands Politi]] og [[Fyns Politi]]
* ''Statsadvokaten i København'', som dækker [[Nordsjællands Politi]], [[Københavns Politi]], [[Københavns Vestegns Politi]], [[Midt- og Vestsjællands Politi]], [[Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi]] samt [[Bornholms Politi]].
Endvidere findes en særlig statsadvokat:
* ''Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet'' (også kendt som SØIK og populært kaldet [[bagmandspolitiet]])
 
== Statsadvokaten i Viborg (SAV) ==
Statsadvokaten i Viborg varetager udførelsen af ankesager ved [[Østre Landsret|Østre]] og [[Vestre Landsret]], som har været efterforsket af Nordjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Sydøstjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi og Fyns Politi. Statsadvokaten har endvidere kompetence til at rejse tiltale i alle nævningesager, som hører under de nævnte politikredse.
 
Statsadvokaturen fører desuden tilsyn med politikredsenes behandling af straffesager og behandler klager over afgørelser, som er truffet af politidirektørerne om strafforfølgning. Endelig behandler statsadvokaturen sager om erstatning i anledning af strafferetlige forfølgning og fører tilsyn med længden af strafferetlige foranstaltninger.
Linje 22:
Statsadvokaturen fører derudover tilsyn med politikredsenes behandling af straffesager og behandler klager over afgørelser, som er truffet af politidirektørerne vedrørende strafforfølgning. Endelig behandler statsadvokaturen sager om erstatning i anledning af strafferetlig forfølgning og fører tilsyn med længden af strafferetlige foranstaltninger.
 
Hos Statsadvokaten i København er der ansat cirka 60 personer, hvoraf de 35 er jurister[[jurist]]er og de 25 er administrative medarbejdere.[http://www.anklagemyndigheden.dk/Sider/statsadvokaten-i-koebenhavn.aspx]
 
== Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) ==