MDMA: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved KnudW, fjerner ændringer fra 193.169.154.233 (diskussion | bidrag)
Tag: Tilbagerulning
Ret pille til tablet. Ret link til Cannabis (rusmiddel)
Linje 85:
MDMA var lovligt i USA indtil 1985. Før det blev det anvendt både som hjælpemiddel i psykoterapi, samt som et rekreativt [[rusmiddel]]. MDMA begyndte sin terapeutiske anvendelse i midten af 1970'erne, efter kemikeren Dr. [[Alexander Shulgin]] introducerede det til psykoterapeuten Leo Zeff. Efterhånden fik Zeff og andre spredt stoffet, og det udviklede et ry for at forbedre kommunikation, nedbryde mentale forsvarsbarrierer og øge den introspektive kapacitet. Der blev dog ikke foretaget nogen placebo-blindtests.
 
MDMA dukkede undertiden op som et ''street drug'' i de tidligere 1970'ere. Det blev dog først kendt i de tidlige firsere hos visse trendy [[yuppie]]-barer i Dallas-området, og dernæst i bøssebarer. Derfra spredte det til [[rave]]klubber, og videre til mainstream-samfundet. I 1990'erne blev MDMA et af de fire mest anvendte ulovlige rusmidler, sammen med [[kokain]], [[heroin]] og [[Cannabis (rusmiddel)|cannabis]].
 
== Farmakologi og kinetik ==
Linje 97:
 
== Former ==
MDMA findes i nogle forskellige former. Den mest kendtkendte er nok i [[pilletablet]] form. Men det findes også i pulver samt krystaller.
<gallery>
Ecstasy monogram.jpg|Forskellige ecstasy-tabletter