Wikipedia:Landsbybrønden/f eller ph?

f eller ph? redigér

Det seneste døgn har jeg oprettet og tilføjet i en række artikler relateret til antikkens græske krigsførset (bl.a. hoplit og falanks). I den forbindelse har jeg bl.a. brugt stavemåden xiphos for et af sværdene. Stavemåden har jeg fra oversættelsen af Xenophons Anabasis, Museum Tusculanus Forlag 2002. Jeg er ikke selv kyndig ud i det græske sprog (overhovedet ikke), men jeg kan læse mig til, at oversætterne har truffet et bevidst valg, hvor de har foretrukket ph fremfor f. Jeg kan ikke vurdere argumenterne for og imod, men jeg kan se, at dansk wikipedia har artiklen Xenofon og ikke Xenophon. Mit spørgsmål er så: Foretrækkes f i stedet for ph på wikipedia - og bør jeg derfor holde mig til dette? Antik græsk og persisk krigsførsel er noget jeg den næste tid vil dykke ned i, så det er ikke utænkeligt, at der kommer flere artikler til wikipedia ud af det, så det ville være rart at vide. --tsh 10. dec 2004 kl. 13:50 (CET)

Der er faktisk to måder at skrive antikke græske ord på: latiniseret måde, og den fonetiske måde. Latinisering af græsk er så gammel som romertiden og går ud på at f.eks. græsk φ erstattes med ph, græsk κ erstattes med c, græsk αι erstattes med ae, osv. Der er også en nyere fonetisk måde der tager hensyn til den (opfattede) udtalelse af græske bogstaver, således at φ bliver til f, og ikke ph, κ bliver til k og ikke c, αι bliver til æ, og οι bliver til ø. Her er der mest tradition for i de skandinaviske lande, hvorimod latinisering er mere stadfæstet i f.eks. engelsk. Hagen med dette er, at det mest oprindelige græsk havde en anden udtalelse igen, hvor f.eks. φ faktisk blev udtalt som en p med en pust (altså som p og h...) og αι burde skrives som ai, og οι burde skrives som oi.
Med hensyn til græsk i dansk kontekst skal man tænke på: Hvordan bliver ordet som regel skrevet i autoritative danske tekster? Det er nok bedst at holde sig til det skrivning som ligger tættest oppe ad danske sprogtradition og udtalelse. Den rent oprindeligt-fonetiske måde bliver sjældent brugt. Jeg vil så sige: ph som f og x som ks, med mindre ordet starter med x, ae som æ, oe som ø, osv.
Mvh Fedor 11. dec 2004 kl. 11:06 (CET)
Rigtig mange tak. Det blev jeg i hvert fald en del klogere af. --TSH 11. dec 2004 kl. 13:59 (CET)