Bogi Hansen er en færøsk oceanograf på Fiskerilaboratoriet i Thorshavn, professor i oceanografi (2006) ved Færøernes Universitet[1] og forfatter til videnskabelige og populærvidenskabelige bøger.

Bogi Hansen

Barn Tróndur Bogason Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forfatter, videnskabsmand Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Bogi Hansen har deltaget i et stort antal nordiske og globale forskningsprogrammer. Han er formand for Vestnordisk Oceanklimaforskning, et projekt som har haft indflydelse på klima og fiskeriforskningen. Han har et omfattende videnskabeligt arbejde bag sig, og han har flere gange fået publiceret sine resultater i Nature og Science.

Bogi Hansen har bl.a. påvist at den globale opvarmning påvirker de økologiske systemer omkring Færøerne og dermed den færøske økonomi.

Bogi Hansen har deltaget i et stort antal nordiske og globale forskningsprogrammer. Han er nu formand for Vestnordisk Oceanklimaforskning, der er et projekt som har haft indflydelse på klima og fiskeriforskningen.

Han fik Nordisk Råds Natur og Miljøpris omfattende forskning omkring klima og oceanografi i de nordiske havområder. Især fremhæves hans arbejde gennem lang tid med forskning omkring havstrømme og risikoen for at blandt andet Golfstrømmen skulle kunne tage en anden retning.

Hæder redigér

Privat redigér

Bogi Hansen er far til komponisten Tróndur Bogason og svigerfar til Eivør Pálsdóttir (sanger). Han er Bergtóra Hanusardóttirs (forfatter) eksmand.

Referencer redigér

Eksterne henvisninger redigér