Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Pita!

Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere, og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen Morten LJ 6. feb 2007 kl. 22:39 (CET)


  Der er sået tvivl om rigtigheden eller tilstrækkeligheden af licensangivelsen for filen Billede:Elia skulptur.jpg!

Rettighedshaveren og kilden skal angives, og tilladelsen til brug under den angivne licens skal angives.
Hvis der ikke sker afklaring inden to uger slettes den.

Se også Wikipedia:Procedure for billeder med tvivlsom licens.


Skulpturen er beskyttet af ophavsret og kunstneren skal derfor give tilladelse til at vi kan bruge billedet. Kunstneren skal desuden give eksplicit tilladelse til en konkret skabelon fx {{Cc-by-sa-3.0}}. Tilladelsen kan sendes til info-da@wikipedia.org. --MGA73 19. mar 2009, 19:40 (CET)

Det vidste jeg ikke, troede altid fotografen havde rettighederne, med mindre der var personer på, vi kan så diskutere hvad et kunstværk er, der har jo også været en designer med i skabelsen af eks. en bil. Så nu må man heller ikke ligge billeder på dba.dk uden at have spurgt Toyota først. Så blev man så klog, selvom jeg dog ikke billigere reglen - det er jo ligesom offentligt tilgængligt. Næste gang nogle unge tisser i "Huset der regner" på skt Hans Plads og Eb's fotografer tager et billede... så falder der brænde ned...og gad vide hvad Google Earth så gør :D.
Anyways I didn't know, but now I do.--Pita 21. mar 2009, 09:46 (CET)
Nej det er heller ikke altid let at finde ud af. Men i øvrigt så har fotografen rettighederne til billedet - problemet er bare, at kunstneren også har retten til skulpturen. Bygninger må man derimod godt tage billeder af ligesom man også må tage billeder af biler mv. Læs evt. mere her: Hjælp:Valg_af_billedlicens#Må_disse_billeder_bruges? --MGA73 21. mar 2009, 16:02 (CET)
Her blev indsat en {{test2}}-skabelon den 21. mar 2009, 16:26 (CET) som er fjernet igen efter debatten nedenfor om den.
Tak Saurus, jeg tror ligesom jeg har forstået at kunsteren også har rettigheder - du behøves ikke skære det ud i pap....--Pita 22. mar 2009, 14:11 (CET)
Ovennævnte skabelon var møntet på dig, Pita, og ikke på det ovenstående...
- Sarrus (skriv til mig herbidrag) d. 22. mar 2009, 14:14 (CET)
Jeg undskylder da også at jeg ikke lige havde forstået disse copyright-regler i første hug. men hvad har jeg da ellers gjort mig skyldig i?--Pita 22. mar 2009, 14:24 (CET)
Jeg kunne forestille mig, at det var denne og denne redigering. Og da du havde fået én velkomst, kunne jeg ikke rigtigt give dig en {{test}}. Men det ser ud til, at du morede dig med at tilføje og fjerne et billede til den artikel, og sådan nogle eksperimenter bruger man Sandkassen til. Men hvad angår evt. brud på ophavsrettighederne (den diskussion har jeg jo ikke været involveret i), så kan man jo alle begå fejl, som man ikke skal lastes for senere, hvis man bare lære af dem og ikke gentager dem.
- Sarrus (skriv til mig herbidrag) d. 22. mar 2009, 14:38 (CET)

Sarrus, hvad i alverden mener du med "Jeg kunne forestille mig"? Du må da vide helt præcis hvorfor du anklagede Pita for hærværk, og du bør fortælle hvad du tænker på når du fremsætter sådanne anklager når det som her ikke er oplagt. Det er da klart at han fjernede billedet igen efter at have fået vide at man desværre ikke må bruge billeder af kunstværker. Det er ikke at eksperimentere. Pita har absolut intet galt gjort ud over det ophavsretproblem som vi vist har tærsket rundt i længe nok. Byrial 22. mar 2009, 14:47 (CET)

I sidstnævne tilfælde skrev vedkommende "lol". Det antog jeg som at vedkommende morede sig med at gøre det, i det der er en grinende forkortelse på nettet - laughing out loudly. Og desuden er det over et døgn siden, jeg lagde testskabelonen, og jeg kan altså ikke huske begrundelsen for alle testskabeloner, jeg sætter til evig tid. Kan du det?
- Sarrus (skriv til mig herbidrag) d. 22. mar 2009, 14:55 (CET)
Den blev sat da det ser lidt sjovt ud i redigeringsloggen at der står "tilføjet billede" og næste redigering er "fjernet billede". Men hvis der ikke skal mere at folk farer i flint, så er tollerancen vist forsvundet - og velkommen skabelonen skal vist ændres.Pita 22. mar 2009, 15:05 (CET)
Sarrus, det er ikke over et døgn siden. Lad være med at lyve! Og jeg kan godt huske grunden et døgn efter hvis jeg anklager nogen for hærværk. Byrial 22. mar 2009, 15:09 (CET)

(redigeringskonflikt)

Uden at kunne bevise det, er jeg bare ret sikker på, at jeg har set det før, men, hvis det er sådan det er foregået, trækker jeg advarsen tilbage og beklager - og lad os nu ikke skilles som uvenner, Pita og Byrial. Vi skulle jo kunne fortsætte med samarbejdet om at udvikle Wikipedia til at udvikle sig i den rigtige retning. Sammen med de andre wikipedianere. Og Byrial: Jeg lyver ikke. Jeg huskede forkert. Det er altså ikke alle der har en elefanthukommelse!
- Sarrus (skriv til mig herbidrag) d. 22. mar 2009, 15:19 (CET)
O.k., godt ord igen. Men man plejer at tjekke sine påstande, f.eks. ved at kigge på signaturen få linjer oppe, i stedet for at stole på hukommelsen. Jeg reagerede fordi at jeg frygtede at vi kunne miste en god kommende bidragsyder i Pita hvis han (eller hun?) blev skræmt væk af uretmæssige anklager. Pita, jeg håber at du bliver her trdos alt :) Byrial 22. mar 2009, 15:34 (CET)
Jeg skal nu nok blive, der skal mere end hypotetiske beskyldninger til. Men jeg kender altså ikke mange som bruger tid på at fotografere noget, ligge den ind på computeren, uploade det til wikipedia, ligge billedet ind det rigtige sted. For der efter at more sig over at slette det igen. Fordi man har jo kun spildt en ½ times arbejde. Pita 22. mar 2009, 15:40 (CET)

(redigeringskonflikt)

Jeg er ikke ude på at skræmme nogen væk, der leverer seriøse bidrag til Wikipedia, og Pita: Du må endelig ikke blive skræmt væk af denne kontrovers. Du må endelig fortsætte med at bidrage til Wikipedia! Byrial: Kan du give mig hånden på, at alt er udredt og at vi ikke skilles med arrigskab under huden? Og desuden: Må jeg fjerne testskabelonen foroven?
- Sarrus (skriv til mig herbidrag) d. 22. mar 2009, 15:44 (CET)
Ja, bestemt. Jeg reagerer normalt med det samme hvis der er noget, og så er den sag ude af verden. Jeg går ikke og bærer nag. Jeg fjerner test2-skabelonen nu. Byrial 22. mar 2009, 16:26 (CET)

Omdirigeringer redigér

Hvis du vil oprette en omdirigering, skal alt anden tekst slettes, ellers virker det ikke.
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 2. maj 2009, 21:20 (CEST)Svar