Diskussion:Tobiasnætter

Seneste indlæg: for 3 år siden af Økonom i emnet Flytning til tobiasnætter

En google søgning giver 168 hits for josefnat. De fleste virker til at være kopieret herfra. Én enkelt virker original, kalendarium.tripod.com, det kunne være kilden. Tobiasnætter er en dansk film fra 1941, så der kommer nogle flere hits.

Citat: Salomonsens konversationsleksikon: Romerkirken havde delvis kastet et Slør derover og forvirret Begreberne ved samtidig at fremhæve Kyskheden (Mariakronen, »Tobiasnætterne«). Lutherdommen havde fjernet denne Tilsætning...

Hvis det var en skik, var det sikkert fra før reformationen. Jeg er lidt fristet til at sætte en slet, men jeg nøjes med en QA. --Leo Laursen 2. aug 2006 kl. 19:51 (CEST)

Det er muligt, at skikken havde hævd i andre lande (og måske også hos overklassen i Danmark). Dansk almue betragtede dog trolovelsen som den egentlige, bindende aftale, og derfor var der social accept af samleje før det formelle bryllup. Det turde udelukke, at man skulle højtideligholde en Josef-nat.--Sten Porse 2. aug 2006 kl. 20:40 (CEST)

Flytning til tobiasnætter redigér

Der findes en del henvisninger til denne skik under navnet Tobiasnat/nætter, men jeg har ikke kunnet google mig til nogle troværdige uafhængige kilder med navnet "Josefnat". Det virker derfor som om, artiklen bør flyttes. Økonom (diskussion) 24. jun 2017, 13:39 (CEST)

Flytteforslag: Josefnat

Se evt. på Wikipedia:Flytteforslag

Artiklen Josefnat er oprettet af Haabet i 2004 uden kilder. Som påpeget af ØkonomDiskussion:Josefnat, er der ingen uafhængige kilder til ordet. Derimod er der kilder til betegnelsen "Tobiasnætter", f.eks. https://denstoredanske.lex.dk/tobiasn%C3%A6tter. Mvh. SorenRK (diskussion) 26. maj 2020, 20:42 (CEST)Svar

Et opslag i de to nævnte værker giver ikke noget. Hvis der intet belæg er for begrebet, er der vel ingen grund til at spilde tid på det. Dog finder lex.dk et opslag for tobiasnætter i Dansk Fremmedordbog, 2. udg., Gyldendal 1999. "Etymologi: Om ordets oprindelse: Dannet efter Tobias i det gammeltestamentlige apokryfe skrift Tobits Bog." Fint at angive en etymologi i en fremmedordbog, uden at angive hvilket sprog ordet er optaget fra.
Søgninger i en- no- sv- og dewiki giver heller ikke noget, hverken for Josef/ph eller Tobias, hverken nat eller nætter. Det er vel et begreb, der er opfundet til filmen?   Slet. --Madglad (diskussion) 2. jun 2020, 21:11 (CEST)
@Madglad: Min pointe var ikke at ændre ental til flertal, men at ændre fra et ord, der ikke er noget belæg for (Josefnat) til et ord, som der er en kilde til (Tobiasnætter). Mvh. SorenRK (diskussion) 2. jun 2020, 22:59 (CEST)
Der er vist ingen gode kilder, heller ingen god artikel. --Madglad (diskussion) 2. jun 2020, 23:35 (CEST)
  •   Flyt - Prøver at komme tilbage på sporet. Der er vist ikke mange kilder på, at begrebet omtales som Josefnat, hvorimod der er adskillige kilder på at begrebet kaldes en Tobiasnat. Vi har endog en filmstub, Tobiasnætter. -Pugilist (diskussion) 27. jun 2020, 12:28 (CEST) - Noget tyder på, at begrebet oftest omtales i flertal, både på dansk og engelsk. Så artiklen bør nok lande på Tobiasnætter, og den nuværendende artikel på den plads flyttes til Tobiasnætter (film). -Pugilist (diskussion) 28. jun 2020, 01:40 (CEST)
  •   Flyt - Josefnat, Tobiasnætter og Tobiasnat skal indbyrdes pege på hinanden. Diskussionen om, hvor selve artiklen skal ligge, kan evt. tages senere; det vigtigste først. Så filmen skal flyttes til fx Tobiasnætter (film). --Glenn (diskussion) 28. jun 2020, 08:00 (CEST)
 Konklusion:
Enighed om flytning. Ønsket Madglad også denne artikel slettet, må der oprettes et sletteforslag. Artiklen flyttes til Tobiasnætter på trods af det generelle princip om ental, idet det normale udtryk synes at være flertalsformen. —28. jun 2020, 12:15 (CEST)
Tilbage til siden »Tobiasnætter«.