Høje-Taastrup

bydel i Taastrup
(Omdirigeret fra Høje Tåstrup)
p1

Høje Taastrup eller Høje Tåstrup er en bydel i Taastrup og en satellitby til København. Bydelen er en del af Storkøbenhavn og ligger i Høje-Taastrup Kommune. Bydelen er vokset op i tilknytning til Høje-Taastrup Landsby med middelalderkirken Høje Tåstrup Kirke (opført 1050-1150) som centrum. Mod vest sammenvokset med Kraghave landsby. Øst for landsbyen ligger Gadehaveområdet, et boligområde bestående af ejerlejligheder, almennyttige lejligheder og rækkehuse bygget 1973-1982. Det store indkøbscenter City 2 fra 1975 ligger i områdets sydlige del.

Høje Taastrup
Storkøbenhavn
Overblik
Bydel: Høje Taastrup
Postnr.: 2630 Taastrup
Kommune: Høje Taastrup Kommune
Indbyggertal kommune: 55.258[1] (2023)
Sogn(e): Høje Taastrup Sogn
Oversigtskort
Høje Taastrup ligger i Region Hovedstaden
Høje Taastrup
Høje Taastrup
Høje Taastrup beliggenhed

Denne artikel handler om selve byen Høje-Taastrup. Ordet Høje-Taastrup bruges ofte også som en kort betegnelse for Høje-Taastrup Kommune.

Mellem Gadehaveområdet og City 2 ligger Høje Taastrup Station, der blev indviet i 1986, først til S-tog, et par år senere også med fjerntog. Der går tog både til Jylland og Tyskland derfra. Fra stationen er der også busforbindelserne til de mindre byer i kommunen. Mellem City 2 og stationen blev en 1 km lang skateboardbane åbnet i 2021.[2]

Kommunens rådhus (bygget først i 1980'erne) ligger umiddelbart nordøst for landsbyen. Det skulle markere, at kommunens tyngdepunkt var flyttet til Høje Taastrup i stedet for Taastrup.[kilde mangler]

I kort afstand fra stationen ligger Høje-Taastrup Gymnasium. Her udbydes både stx- og hf-uddannelse og talrige af studieretninger.

Siden 2013 har DSB haft hovedkvarter i Telegade 2 i Høje Taastrup.[3]

Navn redigér

Taastrup, kendt som Thorstenstorp siden 1150, betyder "Thorstens udflytterbebyggelse".[4]

Skrivemåde redigér

Stednavneudvalget har autoriseret skrivemåden Høje Taastrup.[5]

Retskrivningsreglerne fastlægger at "Det er altid korrekt at skrive danske stednavne med å".[6] Høje Tåstrup er således korrekt og Tåstrup nævnes som eksempel på en korrekt skrivemåde.

Høje-Taastrup Kommune har besluttet[kilde mangler] at gå tilbage til den gamle skrivemåde Taastrup og at anvende bindestreg efter "Høje" i kommunens navn,[kilde mangler] men ikke i selve landsbyens navn.[kilde mangler] Kommunen har specifikke staveregler, der dog også bestemmer, at Retskrivningsordbogen skal følges.[kilde mangler]

I cirkulæret fra 1984 om anvendelse i statstjenesten af Å-å/Aa-aa i danske stednavne gives under visse omstændigheder "adgang til i statstjenesten at benytte Å-a/Aa-aa i danske stednavne" parallelt med regler vedrørende personnavne. Se: Ålborg: Stavemåde Å/Aa. DSB, Vejdirektoratet og Banedanmark skriver "Høje Taastrup", men uden bindestregen.

Historie redigér

Kendte Taastrupianere redigér

Venskabsbyer redigér

Referencer redigér

  1. ^ Fodnotefejl: Ugyldigt <ref>-tag; ingen tekst er angivet for referencer med navnet BEF44
  2. ^ Nu er verdens længste skateboardbane åbnet
  3. ^ Berlingske Business: DSB flytter til Høje Taastrup (24. september 2012)
  4. ^ a b c d "Høje-Taastrup Kommune: Byvandring". Arkiveret fra originalen 20. januar 2008. Hentet 27. august 2006.
  5. ^ Stednavneudvalget: Autoriserede stednavne pr. 1. marts 2022
  6. ^ Retskrivningsreglernes § 3. Å og dobbelt-a, (2) Stednavne
  7. ^ a b c d Høje-Taastrup Turistforening
  8. ^ https://ing.dk/artikel/drommen-om-en-335
 
Wikimedia Commons har medier relateret til: