Peter Nielsen (skuespiller)

dansk skuespiller (1876-1949)
Ikke at forveksle med N.P. Nielsen.

Niels Peter Nielsen (2. december 1876 i Haldum26. september 1949 i København) var en dansk teater-, film- og radioskuespiller samt manuskriptforfatter.

Peter Nielsen
Personlig information
Fulde navn Niels Peter Nielsen
Født 2. december 1876
Haldum, Danmark
Død 26. september 1949 (72 år)
København, Danmark
Nationalitet Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Manuskriptforfatter, skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Han fik sin scenedebut den 1. november 1900Randers Teater, og kom derefter omkring 1. verdenskrig til København, hvor han optrådte på Dagmarteatret. Bl.a. spillede han her Gruesen i uropførelsen af Soyas stykke Parasitterne. Senere i livet turnerede han igen på forskellige provinsteatre og sluttede teaterkarrieren på Odense Teater.

Han fik sin filmdebut i 1909 og spillede herefter med i en lang række stum- og tonefilm, alle på nær et for enten Nordisk Film eller Fotorama. Han havde sin storhedstid i stumfilmenes ære, men fortsatte med at lave film helt op til et par år før sin død. Hans udseende gjorde, at han ofte blev castet til skurkeroller. Hans sidste film var Hatten er sat fra 1947.

Ved sinde af teater- og filmskuespillet blev han tillige en meget brugt radioskuespiller. Og var desuden medstifter af Skuespillerforbundet, hvor han også var formand i perioden 1922-24 Peter Nielsen døde den 26. september 1949 på Bispebjerg Hospital i København som følge af dårligt hjerte, og ligger begravet på Assistens Kirkegård.

Filmografi redigér

Som skuespiller redigér

Stumfilm:


Tonefilm:

Som manuskriptforfatter redigér

  • Gar el Hama V (instruktør Robert Dinesen, 1918)
  • En Kunstners Gennembrud (instruktør Holger-Madsen, 1919)

Eksterne henvisninger redigér