Idealstaten er forestillingen om den perfekte statsindretning – komplet med perfekt lovgivning under den perfekte styreform. Man kan enten tænke denne som noget man kan komme tæt på, men aldrig nå, eller noget der har eksisteret i en fortidig evt. mytisk guldalder. Mere sjældent kan man også hævde at idealstaten rent faktisk eksisterer i øjeblikket et sted i verden. Som begreb har 'idealstaten' haft en stor virkningshistorie indenfor især politisk filosofi.

Platon giver tilsyneladende sit bud på idealstaten i hans meget læste dialog Staten. I den fremstilles den ideelle stat ikke som demokratisk, men nærmere vidensaristokratisk (aristokrati = de bedstes styreform). Han mente at de såkaldte "oplyste" (altså dem der forstod at skelne forskellen mellem de sande idéer og de falske – filosofferne) skulle styre staten, hvorimod resten af befolkningen bare skulle passe deres erhverv.

Vigtige personer, der ytrer sig om idealstaten:

PolitikSpire
Denne artikel om politik og ideologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.