Romernes Konge

(Omdirigeret fra Konge af romerne)
Denne artikel er om en af den tysk-romerske kejsers titler. For herskeren af oldtidens Rom da det var et kongerige, se romerske kongerige.

Romernes Konge (latin: Rex Romanorum) var i middelalderen en titel brugt af herskeren i det tysk-romerske rige, efter at de var kåret af kurfyrstekollegiet, men før de blev kronet til kejser af paven. Titlen blev fra 1508 i stedet brugt om en arving til kejsertronen, mens kejseren stadig var i live. I nyere litteratur anvendes Tysk-romersk konge eller Konge af Tyskland ofte synonymt med Romernes Konge, for at skelne denne titel fra kejser af Romerriget og kejseren af det tyske kejserrige (formet 1871).

Kongetronen i Domkirken i Aachen.

Titlen var af verdslig og af en vis religiøs betydning. Den forudsatte en kroning af paven, og ikke alle, der blev valgt til Romernes Konge, blev kronet til kejser. Efter kroningen som kejser (og nogle gange før) blev titlen udvidet med det semper Augustus ("altid Augustus" eller "altid ophøjet") fra latin: augere: at vokse).

Historie redigér

Baggrund redigér

Først i 1000-tallet begyndte Det Østfrankiske Rige at blive kaldt Kongeriget Tyskland. Ved Henrik 4.s kåring til rigets hersker, fik han titlen Romernes Konge for at markere hans ret til at blive kronet til kejser af paven. Under investiturstridenen kaldte pave Gregor 7. i stedet Henrik 4. Tyskernes Konge (latin: Teutonicorum Rex) for at markere, at kravet var begrænset til de tyske lande og ikke omfattede hele riget. Konflikten fortsatte, og Henrik 4. insisterede på at blive tituleret Romernes Konge', til han blev kronet af modpaven Clemens 3. i 1084. Det lagde grunden til traditionen: Romernes Konge efter kongekåringen og Romersk Kejser efter kroningen.

Middelalderen redigér

Processen for kongevalg var uklar frem til 1300-tallet og gav anledning til flere tronfølgestridigheder, men med Den Gyldne Bulle i 1356 blev processen fastslået, og syv rigsfyrster fik permanent stemmeret. De bestred de højeste embeder i riget.[1] Efter et kongevalg blev den valgte konge kronet i Domkirken i Aachen af ærkebiskoppen af Køln.

Senere anvendelse redigér

I 1508 tillod pave Julius 2., at den kårede konge Maximilian 1. antog titlen Valgt Romersk Kejser (latin: Electus Romanorum Imperator) uden at være kronet i Rom. Det lagde grunden til, at kroningsceremonien helt blev afskaffet. Herefter blev Romernes Konge udelukkende brugt om den arving til kejsertronen, der blev valgt, mens kejseren stadig var i live, og som antog kejsertitlen direkte ved succession.

Oversigt over Romernes Konger og Tysk-romerske kejsere redigér

Karolingerne redigér

Konradinerne redigér

Nedstammer fra Ludvig den Fromme

Liudolfingerne redigér

Nedstammer fra Arnulf

Salierne redigér

Nedstammer fra Konrad 1.

Süpplinburg-dynastiet redigér

Beslægtet til Henrik 3.

Hohenstauferne redigér

Nedstammer fra Henrik 4.

Forskellige slægter / Grevekonger redigér

Huset Habsburg redigér

Fra Ferdinand 1. blev Romernes konge med det samme også tysk-romerske kejser

Huset Wittelsbach redigér

Huset Habsburg-Lothringen redigér


Lignende titler redigér

Romernes Konge var også den titel, frankerne gav til Syagrius, en romersk general som herskede over det nordlige Gallien i det sene 5. århundrede.

Napoleons tid blev titlen Kongen af Rom brugt om Napoleons søn.

Litteratur redigér

  • H. Beumann: Rex Romanorum, i: Lexikon des Mittelalters (9 vol., München-Zürich 1980-98), vol. 7, col. 777 f.

Noter redigér

  1. ^ Heer, Friedrich, trans. Janet Sondheimer, The Holy Roman Empire (New York: Federick A. Praeger Publishers, 1968), s. 117