Volkswagen Group A-platform

Volkswagen Group A-platformen er en bilplatform benyttet til små mellemklassebiler fremstillet af Volkswagen Aktiengesellschaft.

Den blev oprindeligt baseret på konceptet til Volkswagen Golf I, og kan bruges til for- og firehjulstrukne med tværliggende, frontmonterede motorer.

Volkswagen-biler baseret på denne platform omtales ofte med generationsnummer, f.eks. kaldes den første Golf for "A1 Golf". Ofte erstattes "A..." af "Mk...", men det kan i nogle tilfælde være misvisende: F.eks. er Scirocco Mk1 og Mk2 begge bygget på A1-platformen.

Under Volkswagens reviderede platformsnavngivningssystem kendes "A4"-platformen nu som PQ34, og hvad der vil være blevet kaldt A5-platformen kaldes i stedet officielt for PQ35. Betegnelsen er sammensat som følger:

A1 redigér

Biler bygget på A1-platformen (typenumre og byggeår i parenteser):

A2 redigér

Biler bygget på A2-platformen (typenumre og byggeår i parenteser):

A3 redigér

Biler bygget på A3-platformen (typenumre og byggeår i parenteser):

Den mindre A03-platform, benyttet til Volkswagen Polo III og SEAT Ibiza, er i vidt omfang baseret på A3-platformen og deler mange komponenter med denne.

A4 (PQ34) redigér

Biler bygget på A4-platformen (typenumre i parenteser):

A5 (PQ35) redigér

PQ35-platformen blev udviklet med det formål at være mere fleksibel end de tidligere A-platforme. For første gang benyttedes helt uafhængige hjulophæng fortil og bagtil i alle A-platform-biler.

PQ35 var udviklet til små mellemklassebiler, men en forlænget version til store mellemklassebiler (som f.eks. Volkswagen Passat B6) kaldtes PQ46. En udbredt misforståelse er at PQ46-generationen af Passat er baseret på "B6" (PL46)-platformen. Denne Passat med tværliggende motor har ikke ret meget at gøre med Audi A4 B6 med langsliggende motor.

Biler bygget på A5-platformen (typenumre og byggeår i parenteser):

Kilder redigér

  1. ^ "2014 Audi TT" (engelsk). topspeed.com. Arkiveret fra originalen 6. marts 2021. Hentet 2012-06-06.