Wikipedia-diskussion:Navngivning

Seneste indlæg: for 3 måneder siden af Dipsacus fullonum i emnet Gammel eller ny stavning

Dette er diskussionssiden til diskussion om forbedringer af siden Wikipedia:Navngivning

Tidligere diskussioner kan findes her:

Denne diskussionsside bliver automatisk arkiveret af Dawikibot. Se mere på Skabelon:Autoarkiv.
Seneste opdatering: 04. Dec 2020 05:30

Adelige med ., i navnet redigér

Jeg er faldet over flere tilfælde af navngivning ., i navnet og jeg ser det som forkert, og at der kun bør anvendes punktum. Forleden flyttede jeg Amadeus 6., greve af Savoyen til Amadeus 6. greve af Savoyen men fandt i dag Henrik 5., greve af Luxembourg og en Luxenborggreve mere. Mener I ikke det er rigtigt at droppe kommaet? - Nico (diskussion) 21. nov 2019, 18:17 (CET)

En til: Peter 1., hertug af Bourbon , uden kilder. - Nico (diskussion) 21. nov 2019, 18:27 (CET)
Retskrivningsreglerne siger "Der sættes ikke komma mellem ordene hr., fr., frk., fru og en stillingsbetegnelse og normalt heller ikke mellem et navn og en efterstillet grad:
hr. direktør, cand.polit. Lars P. Jensen HD" (https://dsn.dk/retskrivning/retskrivningsregler/a7-40-60/a7-45-51/a7-46, § 46.3)
Kommaregler (Dansk Sprognævns skrifter 34, 2004), nu lettere forældet, siger: "Der sættes ikke komma mellem ordene hr., fr., frk., fru og en stillingsbetegnelse og normalt heller ikke mellem et navn og en efterstillet grad, titel el.lign.:
hr. direktør, cand.polit. Lars P. Jensen HD" (https://dsn.dk/arkiv/kommaregler_haefte.pdf, side 9)
Forskellen er at sidstnævnte også nævner "titel el.lign." foruden "grad", men bemærk at der i begge citater står "normalt", det vil sige at der kan være undtagelser. Mit gæt er at brug både med og uden komma kan regnes for korrekt. Jeg vil anbefale at se hvad der mest brugt i praksis på dansk af sikre sprogbrugere. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 21. nov 2019, 19:12 (CET)
De søgninger jeg har prøvet viser kun til da.wiki og sider afledt herfra. Jeg bemærker at dine søgninger ikke anbefaler eller kommer med eksempler på brugen- Nico (diskussion) 21. nov 2019, 23:06 (CET)

"amerikanske anførselstegn" eller "danske"? redigér

Det virker som om langt de fleste på da.wiki bruger " til at citere (sådan er det jo også i skabelonerne), så det undrer mig at der indtil nu (dog med <!-- -->) har stået Brug »danske anførselstegn«, ikke "amerikanske anførselstegn" under WP:GENKON. Jeg vil anbefale at ændre dette til noget a la {{xt|Brug lige lige dobbeltanførselstegn (") (findes der måske en bedre betegnelse?) — Biscuit‑in‑Chief :-) (Diskussionsside • Bidrag) 16. feb 2020, 16:53 (CET)

Enig. " er fint, og vi bør ikke påbyde det modsatte (men vel heller ikke forbyde det).--Honymand (diskussion) 16. feb 2020, 19:32 (CET)
Måske man lige skal kigge på hvad Dansk Sprognævn siger om Citationstegn,
"Anførselstegn kaldes også citationstegn eller gåseøjne. Der er følgende hovedformer: »...« og "..."; mindre benyttede er de enkelte (ufordoblede) anførselstegn: ›...‹ eller '...' (se punkt 4). Anførselstegnenes form er primært et typografisk spørgsmål. Det er således ikke afgørende om anførselstegnene er dobbelte eller enkelte".
Men det er naturligvis bedst hvis det anvendes ensartet. --Kim Bach (diskussion) 18. feb 2020, 13:50 (CET)
Undskyld mig, men er det ikke lidt perifert at diskutere noget, der er kommenteret ud? I almindelighed anvender vi jo ikke anførselstegn i artikelnavne. Hvis vi endelig skal diskutere dette, burde det vel være på WP:S, hvor det primært forklares, hvornår de bruges, ikke noget om hvilke typer, der bruges undtagen indirekte gennem eksemplerne. —Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. feb 2020, 17:40 (CET)

Store eller små bogstaver redigér

Det fremgår af Wikipedia:Navngivning#Generelle_konventioner i punkt 8 at:

"Brug kun store bogstaver ved forkortelser. En række virksomheder foretrækker at skrive deres navn med store bogstaver, men som hovedregel må dette betragtes som et markedsføringstrick. Firmaers egen skrivemåde kan angives i første linje af artiklen."

Mit spørgsmål er hvorfor egentlig det? Er det ikke mest korrekt at skrive det virksomhederne hedder? Vi har jo et andet krav at vi skal bruge det mest benyttede navn. Så hvis en virksomhed fx er kendt som ALDI og ikke Aldi, skal vi så ikke bruge det navn? Hvad med fx Randers Handsker. Deres navn er ifølge dem selv RHANDERS. Det er jo ikke et "rigtigt" navn på linje med fx Jensens Bøfhus for rhanders eller handers er jo ikke eksisterende ord.

Jeg mener også at kunne huske, at vi har nogle artikler, der starter med små bogstaver. Hvad er egentlig begrundelsen for det?

Hvis vi skal være meget firkantede, så er DSB og TDC osv. vel ikke forkortelser men Akronymer.

Nå men mit spørgsmål eller forslag er et vi overvejer at bruge den skrivemåde, som virksomhederne selv foretrækker. --MGA73 (diskussion) 16. maj 2020, 14:31 (CEST)Svar

Når uafhængige kilder som f.eks. DR (https://www.dr.dk/tag/aldi) skriver "Aldi", så finder jeg det irrelevant hvad virksomheden selv foretrækker. --Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 16. maj 2020, 14:42 (CEST)Svar
At et firma væger at skrive deres firmanavn med stort i deres egne tekster er firmaets valg og en del af deres markedsføring. ::Wikipedia bør følge retskrivningsreglerne.
Akronymer også forkortelser. --Madglad (diskussion) 16. maj 2020, 14:55 (CEST)Svar
Jeg ser egentlig ikke noget problem i at tillade ALDI. Jeg har dog heller intet problem med Aldi. Men vi skal passe på ikke at ligge under for virksomheders luner. Firmaers navne og skrivemåden skifter jo, nogen gange hurtigt. Så kan der komme store bogstaver midt i ord og alt muligt andet.--Honymand (diskussion) 16. maj 2020, 14:57 (CEST)Svar
Jeg mener vi skal beholde reglen som den er. Tekstbilledet på en artikel med navn i versaler kommer let til at ligne en reklame, hvad der formentlig også er hensigten fra virkomhedens marketingafdeling. Reglen er rimelig og forståelig for et site som bestræber sig på at være reklamefri, og kan afværge mange diskussioner, om hvorvidt en tekst er reklame eller ej. - Nico (diskussion) 16. maj 2020, 15:16 (CEST)Svar
Okay hvad så med at nævne i artiklen, at de selv skriver med stort? På den måde kan artiklen stadig hedde fx Aldi men så have teksten ALDI i introen sådan som det i øvrigt allerede står "Aldi (også stavet ALDI)". Eksemplet der gjorde mig opmærksom på det var Randers Handsker. Kunne man ikke skrive RHANDERS i teksten på samme måde som med Aldi?
Vi er i øvrigt ikke selv for fine til at blande bogstaver. Se fx MediaWiki. --MGA73 (diskussion) 16. maj 2020, 16:25 (CEST)Svar
I dit eget citat står faktisk også "Firmaers egen skrivemåde kan angives i første linje af artiklen."  ;-) - Nico (diskussion) 16. maj 2020, 16:35 (CEST)Svar
@Nico: Fantastisk! Men det havde nogen gjort, men det blev jo rettet tilbage med henvisning til netop det afsnit ;-) --MGA73 (diskussion) 16. maj 2020, 17:15 (CEST)Svar

Stilistisk skrivning i artikelnavne redigér

Oprettede flytningsforslag for P!nk og KoЯn for at få en diskussion i gang i forhold til navngivning, på opfordring af Madglad flyttet hertil. Dunno om det er nødvendigt med et emne om hver. Discuss... TherasTaneel (diskussion) 31. okt 2020, 17:59 (CET)

Jeg plukker lige det væsentligste ud af de korte diskussioner om de to forslag: --Madglad (diskussion) 31. okt 2020, 22:11 (CET)

Artiklen KoЯn foreslås flyttet til Korn (band). WP bruger normalt ikke stilisering i artikelnavne, der står ikke specifikt om bands/musikgrupper i Wikipedia:Navngivning, men f.eks. virksomheder får strengt besked på, at de ikke må skrive deres navn med store bogstaver, senest Velux. Kiss er heller ikke skrevet KIϟϟ. TherasTaneel (diskussion) 31. okt 2020, 03:46 (CET)


Artiklen P!nk foreslås flyttet til Pink (sanger). WP bruger normalt ikke stilisering i artikelnavne, der står at er "personen primært kendt under sit kunstnernavn, bruges dette i artikelnavnet" i Wikipedia:Navngivning, se evt. diskussionssiden for Pink. ASAP Rocky er heller ikke skrevet A$AP Rocky. TherasTaneel (diskussion) 31. okt 2020, 03:45 (CET)


Jeg er nok langt hen ad vejen enig med dig.
Citat: "WP bruger normalt ikke stilisering i artikelnavne".[kilde mangler] Forhåbentligt, men hvor står det nedskrevet? Ikke i Wikipedia:Navngivning så vidt jeg kan se.
Citat: "Er personen primært kendt under sit kunstnernavn, bruges dette i artikelnavnet" - uddyb hvad det har med stiliseringen at gøre.
Hvad med en:Metal umlaut?
--Madglad (diskussion) 31. okt 2020, 06:54 (CET)

Citater slut.


Jeg ser da gerne stiliseringer forsvinde helt. Herunder CamelCase og måske en:Metal umlaut. Hvor går grænsen?

  • KoЯn - stort kyrillisk bogstav, der åbenbart ikke skal læses 'ja' men 'r' - og ja, stort bogstav midt i et navn? Jeg er tilbøjelig til at sige 'Korn'.
  • P!nk - et udråbstegn, som skal læses 'i' jeg vil sige 'Pink'
  • KIϟϟ- I store bogstaver og to runetegn der ligner s'er, er tegn for 's', skal læses 's'. Jeg ville sige Kiss.
  • A$AP Rocky? Jeg ville sige Asap Rocky, hvis det udtales sådan?
  • CamelCase. Ud over at jeg mener at det hedder 'kamelnotation' på dansk, mener jeg ikke at det skal accepteres. Der er af praktiske årsager andre normer i programmeringssprog end i naturligt sprog.
  • Metal umlaut? Hüsker Dü er vist opkaldt efter en dansk børnespil 'Husker du', og bliver sikkert oftest skrevet 'Husker Du' i deres hjemland, hvor man ikke er dygtige til at skrive udenlandske bogstaver. Vi kan sagtens skrive 'ü' - jeg er i tvivl.
  • Mere metal umlaut: Mikrofonmærket Røde? Udtales sikkert 'rode' i deres hjemland Australien. Igen i tvivl.

Man kan vel godt lave en regel, der siger at kun latinsk afledte bogstaver i ISO 8859-1 kan bruges. Jeg tror det bliver for stift. Man bør vel have en regel der generelt forbyder stilistisk skrivning, men hvordan man formulerer den tilstrækkeligt præcist til at der ikke skal fortolkes, ved jeg ikke.

Jeg tillader mig at ændre overskriften på dette afsnit til 'Stilistisk skrivning i artikelnavne', da jeg går ud fra at det skal gælde alle artikler, uanset emne. --Madglad (diskussion) 31. okt 2020, 22:11 (CET)

Jeg mener at
--Kjeldjoh (diskussion) 10. dec 2020, 09:28 (CET)

Gammel eller ny stavning redigér

Til orientering: Der er i øjeblikket på Wikipedia-diskussion:Stilmanual#Store og små begyndelsesbogstaver i titler igen-igen en principiel diskussion om titler på gamle bøger og film mv. som fx Kongens Fald, Grimms eventyr, Fangen paa Zenda og Den tredie pige. Skal de i stedet være "Kongens fald", "Fangen på Zenda", "Den tredje pige" eller måske "Grimms Eventyr"? Diskussionen er således også relevant her. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 25. jan. 2024, 13:58 (CET)Svar

Tilbage til projektsiden »Navngivning«.